Transporter til Theresienstadt - Introduktion

Folkedrabet på de europæiske jøder blev udført mange forskellige steder i Europa. Fordi omkring 7000 jøder flygtede til sikkerhed i Sverige i 1943, bliver Danmark sjældent betegnet som et gerningssted. Men det var ikke alle, der blev reddet og Holocaust ramte også danske jøder. Flere hundrede jøder blev pågrebet forskellige steder i Danmark, holdt fanget og deporteret videre til nazistiske kz-lejre. Disse steder i Danmark kan også kaldes gerningssteder.

Bevogtet indgang til Theresienstadt © Yad Vashem

Hvad er et gerningssted?

Et gerningssted er et sted, hvor en forbrydelse er blevet begået. Når forbrydelsen er folkedrab, er der tale om mange forskellige gerningssteder. Gerningssteder under Holocaust omfatter først og fremmest de steder, hvor jøder blev myrdet, fordi de var jøder. Det kan være kz-lejre, udryddelseslejre eller andre typer af udryddelsesanlæg, fx Babi Jar ved Kiev, hvor ca. 33.000 mennesker blev skudt. Men et gerningssted er ikke kun der, hvor folk bliver slået ihjel. Det kan også være der, hvor de blev arresteret, holdt fanget, eller hvorfra de blev deporteret til kz- eller udryddelseslejre. I forbindelse med Holocaust er et gerningssted altså et sted, hvor der er sket overgreb mod jøder – overgreb der var del af nazisternes systematiske forfølgelse af Europas jøder i årene 1933-1945. 

Gerningssteder i Danmark

Den danske historie under Holocaust adskiller sig fra, hvad der skete i resten af Europa. Det lykkedes nemlig de fleste jøder at redde sig fra det tyskbesatte Danmark til det neutrale Sverige i oktober 1943. Redningshistorien er kendt verden over, men det var ikke alle jøder fra Danmark, der kom i sikkerhed. For omkring 500 mennesker blev virkeligheden en anden. De blev deporteret med fire såkaldte ’jødetransporter’ til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. 

Transporter fra Danmark

Transport 1 
afgik fra Aalborg med stop i flere jyske byer den 2. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 83 fanger den 5. oktober 1943
 
Transport 2 
afgik fra København med skib 2. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 198 fanger den 6. oktober 1943
 
Transport 3  
afgik fra Horserødlejren i Nordsjælland den 13. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 175 fanger den 14. oktober 1943
 
Transport 4  
afgik fra Horserødlejren i Nordsjælland den 23. november 1943
ankom til Sachsenhausen/Ravensbrück med 16 fanger den 23. november 1943. 14 af disse fanger ankom til Theresienstadt i januar-april 1944

Alle artikler om gerningssteder i Danmark er forfattet af Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane i samarbejde med DIIS.

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information