Auschwitz i 1970’erne og 80’erne - tiltagende internationalisering

1970’erne og 80’erne skete der ikke de store fysiske forandringer i Auschwitz-Birkenau, men stedets symbolske betydning forandrede sig, særligt internationalt.

Pigtrådshegn i Birkenau

I starten af 1970’erne var der en række officielle besøg fra Vesten, og der kom flere og flere besøgende fra Vesteuropa. Begge dele er tydelige beviser på en øget interesse for stedet, ligesom det vidner om dets stigende internationale betydning og dets rolle som en arena for international politik. Dette skal dog også ses i lyset af en generel tendens til opblødning i Østblokken og i Polen.

Lejren blev desuden indskrevet på UNESCOs liste over verdens kulturarv, hvilket kan ses som en anerkendelse af lejrens vigtighed og betydning for vores selvforståelse.

Kommunismens fald i Polen

Det politiske klima i Polen var i 1970’erne præget af politiske kriser, men kommunistpartiet kom for alvor i modvind i 1980’erne, hvor fagforeningen Solidarność fik vind i sejlene.

Bevægelsen var ikke alene en fagforening, men blev også en vigtig kanal for den voksende modstand mod regimet, der led et afgørende knæk. Foreningen blev forbudt i 1981, men vedblev dog med at være aktiv under jorden, indtil den igen blev gjort lovlig i april 1989.

Herefter deltog en række kandidater støttet af Solidarność med stor succes i det polske parlamentsvalg i juni 1989. Parlamentsvalget var delvist demokratisk og medførte, at Polen som det første land i østblokken i august 1989 fik en ikke-kommunistisk ministerpræsident. Herefter gik det hurtigt med afviklingen af det kommunistiske styre.

Efter en række forfatningsmæssige ændringer i december 1989 blev den polske republik (gen)dannet, og polakkerne kunne fra den 1. januar 1990 kalde sig et demokratisk land.

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information