Case: Flugten til Sverige - hjælp til mennesker i nød

Omkring 7000 danske jøder flygtede til Sverige i efteråret 1945. De fik hjælp fra mange dele af det danske samfund: fra fiskere, læger, sygeplejesker, modstandsfolk og mange andre. Ikke-jødiske danskere hjalp også med at sende tøj og mad til de jøder, der var blevet fanget og sendt til kz-lejren Theresienstadt. Hvorfor hjalp så mange?

Flugten til Sverige foregik med båd. Foto Margolinsky © Frihedsmuseet

Baggrund

Langt størstedelen af de danske jøder overlevede nazisternes udryddelse af Europas jøder. De fleste overlevede, fordi det lykkedes dem at flygte til Sverige, som var neutral under 2. Verdenskrig og åbnede grænserne for jøderne fra Danmark. Her opholdt jøderne sig, indtil de kunne vende hjem til Danmark efter befrielsen i maj 1945. 

Da Danmark blev besat af Nazityskland i 1940, indgik regeringen en såkaldt samar-bejdspolitik med tyskerne. Det betød, at regeringen skulle bøje sig for krav og regler fra besættelsesmagten, men at den samtidig fik mulighed for at stille nogle modkrav. Et af kravene fra dansk side var, at der ikke skulle indføres antijødiske love i Danmark. Derfor blev danske jøder fx ikke tvunget til at bære en jødestjerne på tøjet som i andre tysk-besatte lande. De blev heller ikke deporteret til koncentrationslejre. På den måde var samarbejdspolitikken med til at beskytte de danske jøder. 

Efter samarbejdspolitikken brød sammen i august 1943, begyndte besættelsesmagten at lægge planer for at arrestere danske jøder og sende dem i koncentrationslejre andre steder i Europa. Da tyskerne satte deres aktion mod jøderne i gang i oktober 1943, trådte et stort antal ikke-jødiske danskere til for at hjælpe jøderne med at flygte til Sverige. Modstandsbevægelsen var ganske vist involveret i flugtaktionerne, men det var i langt højere grad helt almindelige danskere, der på forskellig vis hjalp jøderne. Primært hjalp de med at få sejlet jøderne over Øresund, men også med at sende mad og tøj til de jøder, der var blevet taget til fange af besættelsesmagten og deporteret til koncen-trationslejren Theresienstadt. Der er forskellige grunde til at de ikke-jødiske danskere hjalp jøderne i efteråret 1943. Mange hjælpere har fortalt, at de mente, at det simpelthen var det rigtige at gøre. 

Arbejdsspørgsmål
  1. Læs "Baggrund"
  2. Se disse to filmklip: Tilfangetagelsen   og Alene på flugt.
  3. Hvorfor lykkedes flugten ikke for personerne i filmen? 
  4. Læs artiklen "Hjælpen til de danske jøder – hvorfor hjalp så mange, og hvad var risikoen?"
  5. Hvilke forskellige roller spillede de ikke-jødiske danskere i aktionen mod jøderne?
  6. Læs de fire avisartikler i boksen. Hvad kan man lære om danskernes holdning til tyskernes forfølgelse af jøderne ved at læse avisartiklerne fra perioden?
  7. Prøv at sætte ord på, hvordan de ikke-jødiske danskere opfattede jøderne i Danmark. Skriv mindst 5 linjer.
Kilder

Artikel af Peter Petersen, bragt i B.T., 28. september 1945. Planlægningen og udførelsen af aktionen mod de danske jøder samt flugten til Sverige og ...

Aktionen mod de danske jøder

Artikel bragt i det illegale blad, Land og Folk, særnummer 7. oktober 1943. Artiklen er skrevet som reaktion på 'Jødeaktionen', som nazisterne ...

Jødeforfølgelserne

Artikel bragt i det illegale blad, Frit Danmark, oktober 1943. Artiklen er skrevet som reaktion på aktionen mod jøderne. Artiklen fortæller om den ...

Jøderne
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information