Gerningsmænd fra folkedrabet i Irak

Da den amerikanske hær under Irak-krigen i 2003 fremviste et kortspil, hvor der på hvert kort var afbilledet en eftersøgt person, var Saddam Hussein og Ali Hassan al-Majid henholdsvis spar es og spar konge. Denne tvivlsomme ære har de to fætre blandt andet opnået på baggrund af deres rolle som bagmændene bag folkedrabet i Irak. I praksis blev forbrydelserne primært udført af den irakiske hær.

Saddam Hussein – regimets leder

Saddam Hussein var, sammen med sin fætter Ali Hassan al-Majid, hovedarkitekten bag folkedrabet på kurderne

Saddam Hussein (1937-2006) var som Iraks daværende præsident og leder af Ba’ath-partiet en af de hovedansvarlige gerningsmænd bag folkedrabet på kurderne. Saddam Hussein var ikke gerningsmand i den forstand, at han personligt gjorde brug af kemiske våben eller henrettede mennesker. Det var derimod ham, som tog beslutningen om, at den bedste måde at bekæmpe den kurdiske modstand mod regimet på var at udrydde alt kurdisk liv. I fællesskab med sin fætter Ali Hassan al-Majid planlagde han det omfattende folkedrab på kurderne – den såkaldte Anfal-kampagne.  Under Anfal-kampagnen blev mere end 80.000 mennesker skudt eller dræbt af farlige kemiske gasser, og op mod en million blev tvunget til at forlade deres hjem. 

Saddam Hussein har aldrig nogensinde benægtet Anfal-kampagnen, som han anså for at være en nødvendig militæroperation mod kurdiske oprørere. Tværtimod blev den betegnet som en heltemodig indsats og ofte hyldet af styret. 

I forbindelse med Irakkrigen blev Saddam Hussein i 2003 fundet og taget til fange af amerikanske soldater. Han blev anklaget for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden ved Det Irakiske Krigsforbrydertribunal i Bagdad. Efter en temmelig kaotisk retssag hvor Saddam Hussein bl.a.  nægtede at svare på dommerens spørgsmål, blev han den 5. november 2006 dømt til døden. Den 30. december 2006 blev Saddam Hussein hængt.

Kemiske Ali som øverstbefalende

Ali Hassan al-Majid (1941-2010) Saddam Husseins fætter og var kendt under tilnavnet ”Kemiske Ali”, fordi det var ham, der beordrede brugen af kemiske våben mod landets kurdiske befolkning. Kemiske Ali var chef for sikkerhedstjenesten og general i Saddams hær, og han var kendt for at være brutal og hensynsløs. Det var derfor ikke tilfældigt, at Saddam Hussein tilkaldte sin fætter, da han besluttede sig for at finde en effektiv løsning på ”problemet” med kurderne. Saddam Hussein udnævnte i marts 1987 al-Majid til leder af den nordlige afdeling af Ba’ath-partiet, og al-Majid fik tildelt ubegrænset magt over statsinstitutioner, parti, sikkerhedstjeneste, hær og luftvåben i den nordlige del af Irak. Han havde derfor frie hænder til at løse ”det kurdiske problem”. 

”Kemiske Ali” blev dømt til døden for sin rolle i drabene på kurderne af det Irakiske Krigstribunal, og dødsdommen blev eksekveret i januar 2010.

Kemiske Ali på bånd

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har offentliggjort en båndoptagelse fra en samtale mellem kemiske Ali og en række irakiske embedsmænd. Båndet er fra få måneder før folkedrabets begyndelse, og kemiske Ali lagde ikke skjul på sine intentioner i sine udtalelser om kurderne: ”Jeg vil slå dem alle ihjel med kemiske våben”, og ”jeg vil ikke blot angribe dem med kemiske våben én enkelt dag, men fortsætte med at angribe dem med kemikalier i 15 dage”.

Den irakiske hær udførte angrebene

Kemiske Ali var Anfal-kampagnens øverstbefalende og sammen med Saddam Hussein arkitekten bag operationen. De kunne imidlertid ikke gennemføre folkedrabet alene. Til at udføre ordrerne i praksis benyttede Saddam Hussein sig primært af 1. og 5. korps fra den irakiske hær, men også andre enheder fra den irakiske hær trådte til efterhånden, som de kunne undværes i krigen mod Iran. Deres opgaver var blandt andet at varetage alle kampaktioner på land, udføre bombetogter, ødelægge landsbyer og sørge for deportation af tilfangetagne. Den irakiske hær fik hjælp af den militære efterretningstjeneste til at udføre forhør og fik desuden, paradoksalt nok, hjælp fra en regeringsvenlig kurdisk hær, den såkaldte Jash til blandt andet at opspore kurdiske oprørere. Desuden udførte republikanergarden en række opgaver under folkedrabet. Republikanergarden var en elitehær, som havde særlige opgaver, blandt andet at beskytte Saddam Hussein.

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information