Kilde: Tillæg til ikke-angrebspagten af 23. august 1939

23. august 1939 underskrev Tyskland og Sovjetunionen en ikke-angrebspagt, der handlede om at opretholde freden i Østeuropa. Ikke-angrebspagten blev offentliggjort, men en hemmeligt tillægsprotokol til aftalen, hvor Tyskland og Sovjetunionen delte Østeuropa mellem sig, blev holdt hemmelig. Aftalen er underskrevet af den tyske udenrigsminister Joachim von Ribbentrop og den sovjetiske regeringsleder Vjateslav Molotov.

I anledningen af undertegnelsen af ikke-angrebspagten mellem Det Tyske Rige og Unionen af Socialistiske Sovjetiske Republikker har aftalepaternes undertegnede befuldmægtigede i strengt fortrolige samtaler diskuteret spørgsmålet om grænser mellem deres respektive interessesfærer i Østeuropa. Disse samtaler førte til følgende resultat:

  1. I tilfælde af en territorial og politisk omorganisering i de områder, der hører til de baltiske stater (Finland, Estland, Letland, Litauen) skal Litauens nordgrænse udgøre grænsen mellem Tysklands og USSRs interessesfære. I denne forbindelse anerkender begge parter Litauens interesser i Vilniusområdet.
     
  2. I tilfælde af en territorial og politisk omorganisering i de områder, der tilhører den polske stat, skal grænsesn mellem Tyskland og USSRs interessesfærer omtrentligt omgrænses af floderne Narew, Wisła og San. Spørgsmålet om hvorvidt begge parters interesser gør det ønskeligt at opretholde en selvstændig polsk stat, og hvordan en sådan stat kan afgrænses, kan kun afgøres af de kommende politiske begivenheder. Uanset hvad vil begge regeringer afgøre dette spørgsmål ved hjælp af en venligtsindet aftale.
     
  3. Med hensyn til Sydøsteuropa henviser den sovjetiske side til sine interesser i Bessarabien. Den tyske side erklærer sin totale mangel på politisk interesse i disse områder.
     
  4. Denne protokol skal behandles strengt fortroligt af begge parter.