Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien – ICTY

Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) blev oprettet for at stille krigens gerningsmænd til ansvar for deres handlinger og sende et signal om, at det internationale samfund ikke tolerer krigsforbrydelser. Tribunalet blev planmæssigt lukket i december 2017, hvorefter kun påbegyndte sager blev ført til doms – det vil først og fremmest sige sagerne imod de to bosniske serbere Radovan Karadzic og Ratko Mladic. Alle øvrige sager blev henvist til lokale domstole i henh. Serbien, Bosnien og Kroatien. ICTY’s arbejde var kompliceret, og domstolen manglede anerkendelse i befolkningen. Alligevel anses ICTY's arbejde for at have haft afgørende betydning for forsoningsprocessen i det tidligere Jugoslavien.

ICTY - krigsforbryderdomstolen i Haag

Kort efter krigsudbruddet i Bosnien fik det internationale samfund kendskab til omfattende forbrydelser i krigen. International politik var i 1990’erne præget af en tanke om, at den vestlige verden måtte arbejde aktivt for udbredelsen af frihed, demokrati og menneskerettigheder. I forlængelse af den tanke blev samarbejdet om at stoppe krigen et af de største internationale projekter, som indtil da havde været sat i værk. 

Fredsforhandlinger og 34 brudte våbenhvileaftaler 

Allerede fra krigens første år forhandlede det internationale samfund aktivt om fred mellem krigens parter. EF (fra november 1993 EU), USA og FN var samlet om opgaven, men den blev besværliggjort af indbyrdes uenighed, manglende kendskab til krigen og manglende handlekraft. Det lykkedes først at stoppe krigen i 1995, da NATO bombede de bosniske serbere til forhandlingsbordet, efter en lang række fredsaftaler var blevet forkastet. I alt blev 34 våbenhvileaftaler brudt under krigen. 

Domstolen oprettes

Kun fire måneder efter krigsudbruddet i Bosnien udformede FN’s Sikkerhedsråd i juli 1992 en resolution, som slog fast, at personer, som forbrød sig imod international humanitær lov, ville blive holdt ansvarlige for deres forbrydelser. Resolutionen var ment som en advarsel til krigens parter i Bosnien og var en reaktion på de vedvarende etniske udrensninger og krig mod civile. Den virkede dog ikke efter hensigten, og 22. februar 1993 tog FN derfor det næste skridt og etablerede det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY). Tribunalet blev placeret i den hollandske by Haag.

Ny praksis for FN-domstole 

ICTY var den første midlertidige domstol, også kaldet et tribunal, oprettet af FN for at straffe krigsforbrydere. Det var også første gang, at en domstol benyttede FN’s Folkedrabskonvention som retsligt grundlag.
 
Siden oprettelsen af ICTY er en række andre midlertidige FN-domstole blevet oprettet. Det gælder bl.a. det Internationale Krigsforbrydertribunal for Rwanda (ICTR) og det særlige FN-tribunal for Cambodja, ECCC (Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia), der begge bygger på FN’s Folkedrabskonvention.

Formålet med domstolen

ICTY blev nedsat for at retsforfølge hovedmændene bag krigsforbrydelser begået på det tidligere Jugoslaviens territorium efter 1991. FN ønskede, at domstolen skulle bringe retfærdighed for krigens ofre og placere et individuelt ansvar hos de enkelte gerningsmænd. Man håbede også, at retsforfølgelserne ville virke forebyggende mod lignende konflikter andre steder i verden, fordi dommene over krigsforbrydere ville sende et signal til verden om, at det internationale samfund ikke accepterer den slags overgreb. Endelig skulle domstolen bidrage aktivt til forsoningsprocessen i det tidligere Jugoslavien ved at bringe større klarhed over krigens forløb og forbrydelsernes omfang. 

Hvilke forbrydelser behandles af ICTY?

Selvom krige er blodige og kaotiske, findes der en række love, der bl.a. skal sikre, at civile også under krig har en række rettigheder. ICTY retsforfølger personer, der har begået eller givet ordre til at begå nogle af de mest fundamentale forbrydelser, der bliver begået under krige: 

  • Overtrædelser af krigens regler, herunder brud på Geneve-konventionerne
  • Folkedrab
  • Forbrydelser mod menneskeheden

Nogle af de forbrydelser, der falder under ICTY’s mandat, er tortur, deportation, hensynsløs ødelæggelse af kulturelle monumenter og privat ejendom, ulovlig forflyttelse af civile, tilbageholdelse af fanger i koncentrationslejre under inhumane forhold og ydmygende behandling af krigsfanger og civile. Se i højre side vedtægterne for Det Internationale Krigsforbrydertribunal, artikel 1-5, hvor de enkelte forbrydelser er specificeret.

Læs mere om forbrydelsen folkedrab og andre internationale forbrydelser

 

Fakta om ICTY

Domstolens mandat er at holde personer individuelt ansvarlige for deres forbrydelser. Dvs. at ICTY ikke kan anklage stater, organisationer eller lignende. Personer, der har handlet under ordrer, eller personer, som har planlagt eller tilskyndet til – men ikke udført – en forbrydelse, kan godt holdes personligt ansvarlige og dømmes ved ICTY. 

Højtstående politikere, politi- og militærofficerer kan også dømmes for ikke at have forhindret forbrydelser begået af deres undersåtter, også selv om de ikke personligt har beordret disse forbrydelser.

Dommerne ved ICTY bliver valgt af FN’s generalforsamling for en 4-årig periode og skal komme fra forskellige lande. Ingen af dommerne må komme fra det tidligere Jugoslavien. 
Domstolen kan idømme lange fængselsstraffe, men ikke dødsstraf.

Det var kun nogle få af de serbiske tiltalte ved ICTY, der blev dømt for folkedrab mod muslimer i Bosnien. Det skyldtes bl.a., at det kan være meget svært at bevise, om folkedrab har fundet sted. Det kunne ikke bevises, at de bosnisk-serbiske styrker generelt begik folkedrab i Bosnien. Kun massakren i Srebrenica i juli 1995 fik juridisk status som folkedrab. Nogle af de forbrydelser, der kan føre til en dom for folkedrab, er: drab på medlemmer af en bestemt befolkningsgruppe og påtvingelse af livsvilkår, der har til hensigt helt eller delvist at nedbryde eller tilintetgøre gruppen. Dog var det særdeles alvorlige forbrydelser, som ICTY dækkede i sit mandat.

Hvem er de anklagede?

De fleste af de dømte ved ICTY var generaler, højtstående officerer, ledere af koncentrationslejre og toppolitikere. Som tidligere nævnt blev ICTY oprettet for at retsforfølge de mest ansvarlige. I begyndelsen var det dog svært eller umuligt for ICTY at få fat i disse anklagede, da ICTY ikke selv kunne anholde mennesker, og de pågældende ikke selv ville melde sig. Derfor blev de første retssager ved ICTY ført mod mindre aktører, der dog havde begået alvorlige forbrydelser.

En af domstolens vigtige sager vedrørte den bosnisk-serbiske general, Radislav Krstić, der i 2004 blev fundet skyldig i bl.a. folkedrab mod de bosniske muslimer i Srebrenica. Sagen mod Krstić var den første ved ICTY, der aktivt anvendte og dømte efter FN’s folkedrabskonvention. Dommen fik derfor en central rolle, idet ICTY med den kunne stadfæste, at en massakre på en gruppe i et lokalt samfund godt kan udgøre et folkedrab i sig selv.

Den særeste sag

Sagen mod den højreekstreme serbiske politiker, militsleder og krigsforbryder Vojislav Sjesjelj fik det underligste forløb af alle de sager, der kom for Krigsforbrydertribunalet ICTY. Sjesjelj blev født i Bosnien i 1954 af serbiske forældre og voksede op i Sarajevo. Han fik hurtigt ry som lynende godt begavet og blev tidligt i sit liv stærkt optaget af den nationalistiske del af Serbiens historie. I 1991 dannede han nationalistpartiet Serbiens Radikale Parti, SRS, der bliver betegnet som et neo-fascistisk parti. Han var samtidig leder af den serbiske nationalist-organisation Tjetnikkerne. Desuden grundlagde han sin egen milits, der blev kaldt De Hvide Ørne. Militsen begik krigsforbrydelser mod civile i Kroatien i 1991 og siden 1992 også i Bosnien. Sjesjelj var Serbiens vicestatsminister i årene 1998-2000. I 2003 rejste han frivilligt til Haag og meldte sig til Krigsforbrydertribunalet, der havde efterlyst ham. Sagen mod ham begyndte i november 2007 og blev kendetegnet ved en lang række kontroverser. Dels sultestrejkede Sjesjelj i næsten en måned, dels afslørede han identiteterne på beskyttede vidner og dels blev han tre gange dømt for manglende respekt for retten. Efter 11 år og 9 måneder i varetægtsfængsel fik han i november 2014 lov til at rejse hjem til Beograd for at blive behandlet for kræft. Han fik en heltemodtagelse og var pludselig rask nok til at genoptage sin politiske karriere. I marts 2016 blev han frikendt ved første instans af ICTY, og en måned senere vandt hans parti, SRS, 22 ud af parlamentets 250 pladser ved parlamentsvalget. I april 2018 tabte han en appelsag ved Tribunalet og blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden for sin rolle i etniske udrensninger af kroater, der boede i den nordlige del af Serbien – men frikendt for anklager om at have stået bag krigsforbrydelser og forbrydelser modmenneskeheden i Kroatien og Bosnien. Dommen lød på 10 års fængsel. Han havde nægtet at rejse tilbage til Haag, mens appelsagen stod på. Og da han allerede havde siddet 11 år og 9 måneder i varetægtsfængsel, undlod Tribunalet at forlange ham udleveret fra Serbien. Dermed sluttede det mest besynderlige forløb af de mange retssager ved ICTY.

...

Domstolens udfordringer

Kort efter etableringen af ICTY i 1993 begyndte domstolens ansatte at udstede anklageskrifter på personer, der havde spillet afgørende roller under krigene. Men i de første år gik arbejdet med at få udleveret de mistænkte meget trægt. ICTY var afhængig af, at stater samarbejdede om bl.a. at anholde og udlevere de anklagede. Ikke desto mindre lykkedes det til sidst ICTY at anholde alle de mennesker, som domstolen havde rejst tiltale imod.

Både de kroatiske og serbiske myndigheder tøvede – eller afviste helt – at samarbejde med ICTY, bl.a. fordi de ikke anerkendte domstolens arbejde eller deres egne forbrydelser under krigene. F.eks. er der mange bosniske serbere og indbyggere i Serbien, der stadig dyrker dømte krigsforbrydere som Radovan Karadžić, Ratko Mladić og afdøde Slobodan Milošević som nationale helte. Ligeledes dyrker mange kroater den anklagede, dømte og efter appelsag frikendte general, Ante Gotovina, som en nationalhelt. Mange fra de politiske eliter og også almindelige mennesker i det tidligere Jugoslavien mener, at ICTY var oprettet ”imod vores gruppe” og nedsat for at tjene fremmede interesser.

Det var en generel udfordring for Tribunalet, at det fik et dårligt ry hos alle tre befolkningsgrupper i Bosnien. Kritikken varierede alt efter, hvem der fremførte den. Men mange mente, at domstolen arbejdede for langsomt, og at den brugte alt for mange ressourcer på et retsopgør, som kun de færreste forstod. Budgettet for retsopgøret var enormt: F.eks. var der i regnskabsåret 2010-2011 afsat over 1,6 milliarder kroner til domstolens godt 1000 ansatte. Den kritik skal ses i lyset af, at mange bosniere både dengang og nu lever under fattigdomsgrænsen, og at retssagerne fandt sted i et fremmed land. På den anden side udgjorde budgettet for ICTY kun en mindre del af de penge, som det internationale samfund investerede i genopbygningen af det tidligere Jugoslavien.


Læs mere om prisen for retfærdighed og retsopgør

En midlertidig domstol, der må forlænges gang på gang

ICTY havde som nævnt et midlertidigt mandat, og Tribunalet blev lukket i december 2017 efter 24 års virke. Mange sager kom til at trække ud, fordi det ofte tog mange år at få anholdt og udleveret de anklagede. Derfor forlængede FN flere gange domstolens mandat. Den tidligere bosnisk-serbiske politiske leder Radovan Karadžić blev for eksempel først anholdt og udleveret til domstolen i 2008 – 13 år efter udstedelsen af en arrestordre på ham. I januar 2015 var der kun tre aktive retssager ved domstolen, sagerne mod Karadzic, Ratko Mladić og Goran Hadžić, der var de kroatiske serberes leder og tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser begået i den serbisk besatte del af Kroatien i årene 1991-95. Radovan Karadzic blev i 2016 idømt 40 års fængsel for bl.a. folkedrabet i Srebrenica. Han appellerede og blev i 2019 idømt livsvarigt fængsel i stedet. Sagen mod Goran Hadzic blev udsat på ubestemt tid i foråret 2016, da han fik konstateret uhelbredelig kræft i hjernen. Han døde i juli 2016, inden sagen imod ham var færdig. Ratko Mladic blev i 2017 idømt livsvarigt fængsel for bl.a. folkedrabet i Srebrenica. Han appellerede dommen, som dog blev stadfæstet i 2021. Derefter lukkede ICTY endegyldigt.

Overgang til nationale domstole

Det var aldrig hensigten, at ICTY skulle retsforfølge mere end en brøkdel af gerningsmændene bag forbrydelserne i det tidligere Jugoslavien. FN’s Sikkerhedsråd besluttede, at retsopgøret gradvist skulle blive et nationalt anliggende for de forskellige lande fra det tidligere Jugoslavien. Bosnien, Kroatien, Serbien, Montenegro og Kosovo er dermed også selv ansvarlige for at gennemføre retssager mod krigsforbrydere. ICTY har påtaget sig at styrke og støtte landenes nationale kapaciteter til at retsforfølge krigsforbrydelser. I 2005 begyndte f.eks. en særlig national domstol i Bosnien at behandle hundredvis af sager mod krigsforbrydere, som var anklaget ved de nationale domstole frem for ved ICTY, og som var på fri fod. 

Sagen mod Slobodan Milošević 

Den sag, der kunne have haft den største betydning for domstolen, var sagen mod Slobodan Milošević, den tidligere præsident for Serbien (1987-1999). Milošević blev i 1999 anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Kosovo. Blandt de vigtigste anklager var:  

  • Fordrivelse af mere end 700.000 etniske albanere fra Kosovo i 1999 og ansvar for flere massakrer under Kosovo-krigen
  • Folkedrab under krigen i 1992-95 i Bosnien
  • Planlægning og ledelse af krigen i Kroatien samt massakrer og deportationen af 170.000 kroater

I alt rejste ICTY 66 anklagepunkter mod Milošević. Anklageren besluttede, at retssagen detaljeret måtte gennemgå alle 66 anklager imod Milošević for at få fuld retfærdighed for de efterladte. Det var dog medvirkende til, at retssagen kom til at vare mere end fire år. 

Milošević blev arresteret og udleveret til ICTY af de serbiske myndigheder i 2001. Året efter – i februar 2002 – begyndte sagen mod ham. Der blev dog aldrig afsagt dom imod ham, bl.a. fordi retssagen blev afbrudt og udskudt 15 gange pga. Milošević' helbredsproblemer. Han døde i sin celle 11. marts 2006. På trods af, at sagen aldrig blev sluttet, blev der dog fremlagt beviser nok til at klargøre Milošević’ personlige ansvar for en række forbrydelser, han var tiltalt for. Der er derfor ingen tvivl om, at han ville have fået en lang fængselsstraf for sine gerninger.

Sagen mod Radovan Karadzic

En anden nøgleperson for ICTY var Radovan Karadžić, som blev udleveret til Haag i juli 2008. Karadžić var tidligere præsident i Republika Srpska i Bosnien og tiltalt for 11 punkter, herunder folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og overtrædelse af krigens regler. Retssagen mod ham begyndte officielt 26. oktober 2009 og sluttede 7. oktober 2014. Ligesom Milošević førte Karadžić selv sin sag. I marts 2016 blev han idømt 40 års fængsel ved domstolen i Haag. Han blev dømt for 10 ud af 11 anklager imod ham. Blandt andet for folkedrab i Srebrenica.  

Dommen mod Karadžić var kontroversiel i Bosnien.  Mange bosniaker og kroater mente, at det var for lidt at idømme ham 40 års fængsel og kunne ikke forstå, at han ikke havde fået en livsvarig straf. Det fik han sidenhen. Han appellerede nemlig straffen, der i 2019 blev skærpet til livsvarigt.

Især bosniaker var også utilfredse med, at Karadžić ”kun” blev dømt for folkedrab i forbindelse med Srebrenica. Mange mente, og mener, at de forbrydelser, der blev begået i mange andre bosniske byer og kommuner i 1992, ligeledes var folkedrab. Forskellige dommere ved ICTY besluttede imidlertid, at de bosniske serberes forbrydelser i 1992 var krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, ikke folkedrab.

Krigsforbryderdomstolen anno 2016

Alt i alt blev 161 personer anklaget ved ICTY. Opgjort på baggrund af nationalitet og etnicitet fordeler de sig således:

94 var etniske serbere, 29 kroater, 9 etniske albanere, 9 bosniaker, 2 nordmakedonere og 2 montenegrinere. De resterendes etniske baggrund kendes ikke – eller også blev anklagerne mod dem trukket tilbage.

Af de dømte var 62 etniske serbere, 18 kroater, 5 bosniaker, 2 montenegrinere, 1 nordmakedoner og 1 etnisk albaner.

26. maj 2011 bekræftede Serbiens præsident, Boris Tadic, at den tidligere bosnisk-serbiske general, Ratko Mladić, var blevet anholdt i Serbien og udleveret til ICTY. Ratko Mladić, der på et tidspunkt var Europas mest eftersøgte mand, var ligesom Karadžić anklaget for i alt 11 anklagepunkter, herunder folkedrab. Retssagen mod Mladić begyndte officielt i maj 2012, og Mladić’ forsvar begyndte at fremføre sin sag i maj 2014.  Dommen blev afsagt i november 2017 og lød på livsvarigt fængsel. Mladic ankede straks dommen, som dog blev stadfæstet i 2021.

Filminstruktørens sidste scene

Den bosnisk-kroatiske general Slobodan Praljak skabte sit livs sidste drama, da han i november 2017 begik selvmord i retssalen ved at drikke gift, umiddelbart efter at Det internationale Krigsforbrydertribunal, ICTY, havde fastholdt hans tidligere dom. Den bosnisk-kroatiske general var i 2013 blevet idømt 20 års fængsel for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, begået mod bosniske muslimer i Mostar-området i det sydvestlige Bosnien-Hercegovina. Han appellerede dommen – men opnåede altså ingen strafreduktion. Praljak var født i den kroatisk dominerede del af Bosnien-Hercegovina i 1945. Efter endt uddannelse i Kroatiens hovedstad Zagreb opnåede han at blive en kendt kulturpersonlighed i Kroatien – som både forfatter og teater- og filminstruktør. Han meldte sig frivilligt til de kroatiske forsvarsstyrker, da krigen brød ud i Kroatien i 1991 og blev hurtigt forfremmet til generalmajor. Da krigen kom til Bosnien i 1992, blev han kommandant for de bosnisk-kroatiske styrker. Han blev oprindeligt også dømt for at have beordret artilleri-beskydning af Mostars meget berømte bro, der blev skudt i grus i november 1993. Men den handling blev han frifundet for i appel-dommen. Efter krigens afslutning i 1995 blev Praljak forretningsmand. Og i 2004 meldte han sig frivilligt til ICTY, da Tribunalet rejste tiltale mod ham. Pga. den gode vilje, han havde udvist, fik han lov til at gå fri, indtil selve sagen mod ham begyndte i 2012, hvor han igen rejste frivilligt til Tribunalet i Haag.

...


Den sidste sag ved ICTY var mod den tidligere præsident af den selvudråbte serbiske enhed i Kroatien, Republika Srpska Krajina. Goran Hadžić var tiltalt for 14 forskellige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med krigen i Kroatien. Retssagen mod ham begyndte officielt i oktober 2012, men domstolen udskød sagen på ubestemt tid pga. Hadzic’ diagnose for uhelbredelig kræft. Han døde i juli 2016.

I 2016 frikendte ICTY den serbiske politiker Vojislav Šešelj, der havde været anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Frifindelsen blev dog appelleret, og i 2018 blev han idømt 10 års fængsel for de samme anklager, han 2 år tidligere var blevet frikendt for. Han var i 2003 rejst frivilligt til Haag, hvor han sad varetægtsfængslet, mens sagen mod ham blev behandlet. Sagen begyndte i 2007 og blev den længstvarende ved ICTY. Hele vejen igennem var den plaget af alvorlige forsinkelser og problemer, deriblandt trusler mod vidner i sagen. I 2014 blev Šešelj midlertidigt løsladt af helbredsmæssige årsager, men hans angivelige dårlige helbred holdt ham ikke tilbage fra et aktivt politisk engagement efter hjemkomsten. Šešelj nægtede at komme tilbage til Haag, da dommen i hans sag skulle fældes. De serbiske myndigheder har nægtet at udlevere ham til strafafsoning.

I december 2010 besluttede FN’s Sikkerhedsråd at oprette ”Mechanism for International Criminal Tribunals” (MICT). Tanken var, at en mindre institution skulle varetage de sidste juridiske og administrative opgaver både for ICTY og for Tribunalet i Rwanda (ICTR), efter udløbet af deres mandater. I ICTY’s tilfælde vil MICT afgøre de resterende ankesager. Dertil hørte en fuldstændig gentagelse af hele rettergangen for de to anklagede Jovica Stanišić og Franko Simatović. Disse to tidligere højtstående ansatte i Serbiens statssikkerhedstjeneste blev egentlig frikendt i maj 2013. Anklageren ankede dog dommen, og i december 2015 besluttede dommerne i ankenævnet, at der i den oprindelige sag var blevet begået så graverende fejl, at hele sagen skulle gå om. I juni 2021 blev begge kendt skyldige og idømt 12 års fængsel for at have hjulpet andre til at begå krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Antal tiltalte og dømte ved ICTY

Det internationale Krigsforbrydertribunal, ICTY, har lavet en liste med 161 mennesker, der blev tiltalt ved Tribunalet. Ud af dem er 94 serbere, 29 kroater, 9 bosniske muslimer, 9 etniske albanere, 2 makedonere og 2 montenegrinere. De resterendes etniske baggrund kendes ikke, eller også er sagerne mod dem frafaldet. Antallet af dømte fordeler sig således: 62 af dem er serbere, 18 kroater, 5 bosniske muslimer, 2 montenegrinere, 1 makedoner og 1 etnisk albaner. De afsagte domme svinger lige fra livstid til frikendelse. Den laveste fængselsstraf lyder på 2 års fængsel.

Samtlige tiltalte, der er blevet idømt livsvarigt fængsel, er serbere – det drejer sig om 7 personer, hvoraf de mest kendte er henh. Radovan Karadzic og Ratko Mladic. 2 fik 40 års fængsel, 3 fik 35 år, 1 fik henh. 30, 29, 28 og 27 års fængsel, mens 3 fik 25 års fængsel – to af dem er bosniske kroater. Dvs. at ud af de 19 hårdeste domme er de 17 afsagt over serbere fra henh. Republika Srpska i Bosnien og Republika Srpska Krajina i Kroatien.

...


Artiklen er senest opdateret i 2023 af journalist og forfatter Steen Ramsgaard.

Læs mere

ICTYs liste over samtlige 161 krigsforbrydersager ved Tribunalet i Haag – her gengivet af Wikipedia: 
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_indicted_in_the_Internatio…
 

Kilder
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information