Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>DarfurPrint

Darfur – overblik


I 2003 brød konflikten i Darfur ud. Omverdenen har i mellemtiden betegnet situationen som alt fra ’verdens værste humanitære katastrofe’ til ’folkedrab’. Mellem 300.000 og 400.000 mennesker har mistet livet, omkring 2,5 millioner er fordrevet fra deres hjem, og rundt regnet fire millioner mennesker er afhængige af nødhjælp. I det internationale samfund har der i årevis hersket uenighed om, hvordan konflikten skulle håndteres. FN
Nedbrændt landsby, Darfur 2006.
Nedbrændt landsby, Darfur 2006.
© Erik Refner
Fakta om Sudan
Hovedstad: Khartoum (2.853 mio indbyggere)
Areal: 2.505.810 km2
Hvor: Sudan er Afrikas største land og ligger i det nordlige Afrika, syd for Egypten
Indbyggertal: Ca. 40 millioner (juli 2005)
Indbyggere: 52% etniske afrikanere, 39% etniske arabere, 6% bejaere
Religion: 70% Islam ( i den nordlige del), 5% kristne (mest i den sydlige del),

besluttede i sommeren 2007 at sende tropper til regionen for at beskytte de civile, men det går langsomt med at få styrken på plads. Imens fortsætter volden mod og fordrivelsen af civilbefolkningen

.  
 
Bag krigen i Darfur gemmer sig en konflikt mellem forskellige oprørsgrupper i Darfur og den sudanske regering. Oprørsgrupperne startede en væbnet kamp, fordi de føler sig diskriminerede af regeringen og forlanger mere politisk indflydelse. I forsøget på at slå oprøret i Darfur ned, har regeringen i Sudan samarbejdet med de såkaldte ’Janjaweed’-militser, som benytter sig af grusomme metoder over for de civile, herunder voldtægt, mishandlinger og drab. 
 
I maj 2006 underskrev den største af oprørsgrupperne en fredsaftale med den sudanske regering, men volden i Sudans vestligste region fortsætter. Siden konfliktens udbrud konflikt i 2003, har en tredjedel af befolkningen måttet flygte fra deres hjem og mellem 300.000 og 400.000 har mistet livet.
  
FN og det øvrige internationale samfund har fordømt overgrebene, men har ikke effektivt stoppet konflikten, blandt andet fordi den sudanske regering ikke har villet samarbejde. I juli 2007 vedtog FN’s Sikkerhedsråd at sende en fredsbevarende styrke til Darfur. Men der er mange sten på vejen til varig fred i Darfur.
 

Arrestordre mod Sudans præsident


Den 4. marts 2009 udstedte den Internationale Straffedomstol, ICC, en formel arrestordre mod Sudans præsident Bashir for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Indtil videre er præsidenten stadig på fri fod og det er usikkert, hvorvidt han vil blive taget til fange og retsforfulgt, eftersom mange afrikanske lande ikke støtter ICC's kendelse.

Den 11. juni 2010 udvidede ICC arrestordren til også at omfatte folkedrab. Omar Bashir er nu tiltadt for den værst tænkelige forbrydelse inden for det juridiske system. På trods af dette, er han stadig på fri fod, da det endnu ikke er lykkedes at tage ham til fange.
25% stammereligioner
Fattigdom: 40% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen (2004)
Sprog: Det tales over 142 forskellige sprog i Sudan, men arabisk er det officielle sprog.
Kilde: CIA Worldfactbook 2006


Fakta om Darfur
Areal: 493.180 km² (på størrelse med Frankrig)
Hvor & hvordan: Darfur danner Sudans vestlige grænse mod Tchad, Den Centralafrikanske Republik og Libyen. Regionens nordlige del består hovedsageligt af ørken, mens den sydlige del er mere egnet til landbrug.
Indbyggertal: Ca. 6,5 millioner 
Darfurianerne:  De største afrikanske grupperinger i Darfur (som hovedparten af oprørsgrupperne tilhører) er Fur, Masalit og Zaghawa. Den arabiske befolkning kaldes samlet Baggara.
Religion: Islam

Kilde: CIA Worldfactbook 2006

 Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk