Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside Ministeriet for Børn og UndervisningDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>HolocaustPrint

Holocaust overblikHolocaust er betegnelsen for nazisternes folkedrab på Europas jøder. Folkedrabet, som kostede seks millioner jøder livet, fandt sted mellem 1941 og 1945. Før den tid var jøderne blevet udsat for diskrimination og forfølgelse i det nazistiske Tyskland og i de lande, der var besat af Tyskland.


Racisme og diskrimination

Nazisternes racistiske menneskesyn var centralt for Holocaust. Nazisterne var enige med raceteoretikerne i, at det var muligt at dele mennesker op i racer, samt at der var forskel på disse racer. Det enkelte menneske havde i nazisternes forestillingsverden kun værdi som en del af deres race. Den ”ariske” race, hvortil tyskerne hørte, blev af nazisterne anset for at være alle andre racer overlegen. Den ”jødiske race” derimod hørte til den ringeste og farligste. Jøder var derfor ”uønskede” i det tyske fællesskab, og der blev fremstillet propaganda, som gav dem skylden for alle Tysklands elendigheder. Derudover blev der indført lovgivning, som begrænsede deres handlefrihed. Over en årrække blev de socialt og økonomisk udskilt fra det øvrige samfund, og fra 1938 forsøgte man at tvinge dem til udvandring.
Læs mere om tiden op til folkedrabet

Folkedrab i 2. Verdenskrigs skygge

Under 2. Verdenskrig kom stadig flere jøder under nazistisk herredømme på grund af Tysklands angrebskrig. I starten placerede man dem i ghettoer for at adskille dem fra resten af befolkningen. Tysklands angreb på Sovjetunionen i sommeren 1941 betød, at der skete et skred i den såkaldte jødepolitik. Nu begyndte man at dræbe jøder, i stedet for at forsøge at få dem til at udvandre. Specialenheder (Einsatzgrupper) rykkede ud og udførte massehenrettelser af jøder i de sovjetiske områder, som den tyske hær erobrede. I 1942 blev de europæiske jøders skæbne for alvor beseglet. Der blev etableret 6 udryddelseslejre til primært at dræbe jøder.
Læs mere om folkedrabet på Europas jøder

Holocaust i eftertiden


Da de allieredes tropper i 1945 befriede kz- og udryddelseslejre i Østeuropa og Tyskland, sendte billederne af bjerge af lig og udhungrede mennesker chokbølger gennem verden. En ufattelig forbrydelse blev nu åbenbaret: Mordet på seks millioner europæiske jøder. I dag er Holocaust del af en fælleseuropæisk arv og har stor historisk betydning. Næsten alle vestlige lande har i dag et Holocaust-center, hvor der forskes og undervises i emnet.  Antallet af bøger, film og hjemmesider om Holocaust viser, at interessen for at forstå og forklare det ufattelige er enorm. I 2005 besluttede FN, at den 27. januar – datoen for Auschwitz’ befrielse – fremover skulle være international mindedag for Holocaust.
Læs mere om tiden efter folkedrabet 
Børster konfiskeret i Auschwitz
Hårbørster, konfiskeret i Auschwitz
© USHMM


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk